Das Experiment

Das Experiment je nemački film inspirisan Zimbardovim najpoznatijim eksperimentom, Stenfordovim zatvorskim experimentom. Film se fokusira na ispitanika broj 77, od trenutka kada vidi oglas o istraživanju u novinama, preko preliminarnog testiranja do ulaska u eksperiment i njegovog kraja.

S obzirom da film nije zasnovan čvrsto na činjenicama Zimbardovog eksperimenta, neki elementi su dodati i izmišljeni kao na primer ljubavna priča i kompjuterizovani nadzorni sistem. Pored priče o socijalnoj izolaciji, konformizmu, poslušnosti, neposlušnosti, igranju uloga, socijalnoj kogniciji i drugim suptilnim psihološkim procesima i principima, film se bavi i etičkim pitanjima.

Postoji zanimljiva dinamika među stražarima i zatvorenicima, pa zbog ovoga a i zbog same teme, pretpostavljamo da će ovaj film više ceniti psiholozi od laika.

Još da napomenemo da je ove godine izašao i rimejk filma na engleskom jeziku (u glavnoj ulozi Adrien Brody), međutim, Psihobrlog predlaže da se ipak držite originalne nemačke verzije!

Advertisements

One thought on “Das Experiment

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s